Modificări la Legea pensiilor speciale pentru parlamentari


60543832

În data de 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei “indemnizaţii pentru limita de vârstă” actualilor şi foştilor parlamentari.

Ca urmare a cererii de reexaminare, comisia pentru statut a modificat doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, stabilind că aceştia vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, însă cuantumul a rămas acelaşi.

Preşedintele comisiei de statut Bogdan Niculescu-Duvăz a precizat că prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari a rămas cel iniţial de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar.

O modificare făcută de comisia de statut, la soliciarea preşedintelui, se referă la faptul că pensia specială nu poate fi încasată de deputaţi şi senatori în paralel cu indemnizaţia de parlamentar.

De asemenea, membrii comisiei au stabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, iar cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece este vorba de o situaţie administrativă şi nu de corupţie.

Raportul comisiei urmează să fie supus aprobării plenului comun al Parlamentului.