Noi reglementări privind suspendarea executării silite


images

Prin aprobarea unei ordonanţe privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative, în data de 15 iulie, Guvernul a decis “posibilitatea contribuabilului de a obţine suspendarea executării silite prin depunerea unei scrisori de garanţie bancară/ poliţă de asigurare de garanţie şi pe parcursul soluţionării acţiunii în contencios administrativ”.

Guvernul precizează că modificarea legislativă are drept scop evitarea executărilor silite a sumelor din conturile bancare sau a bunurilor debitorilor, măsuri inechitabile în condiţiile în care debitorii au, în acelaşi timp, sume de încasat de la autorităţi sau instituţii publice.

Ordonanța mai prevede, în cazul popririi bancare, un termen de trei zile pentru ca băncile să plăteasca sumele indisponibilizate. Acest interval crează premisele evitării situațiilor de executări multiple, existând numeroase cazuri în care au fost poprite și indisponibilizate sume existente în mai multe conturi bancare.

De asemenea, actul normativ completează prevederile legale referitoare la tipurile de garanţii în sensul extinderii garanţiilor financiare cu un nou tip: poliţa de asigurare de garanţie.

În același timp, actul normativ stabilește și scutirea de la plată a taxelor extrajudiciare de timbru a tuturor contribuabililor care solicită Agenției Naționale de Administrare Fiscală eliberarea unor certificate, adeverințe sau alte asemenea documente. Această măsură vine în sprijinul contribuabililor care vor fi scutiți de drumurile și timpul alocat achiziționării acestor timbre.