Măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare


justitie
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare și a Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

Printre principalele aspecte care se preconizează a fi reformate prin proiectul de lege, în scopul eficientizării sistemului de publicitate mobiliară, se menționează:

  • rezolvarea dificultăților de aplicare a art. 2393 din Codul civil;
  • armonizarea cu dispozițiile Noului Cod civil, Noului Cod de procedură civilă și Noului Cod de procedură penală;
  • necesitatea reglementării formării profesionale a personalului specializat care deservește activitatea de înregistrare în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (registrator de Arhivă Electronică de Garanții Reale Mobiliare);
  • înlăturarea dificultăților apărute în procedura de aplicare a măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin scutirea de la plata taxelor datorate statului a înscrierilor referitoare la luarea acestor măsuri;
  • extinderea sferei persoanelor care pot solicita înregistrarea în arhivă a avizelor de înscriere;
  • reglementarea faptelor care constituie abateri disciplinare și care, datorită gravității, se sancționează cu revocarea dreptului de a opera în arhivă.