Proiect de Lege privind ordinul european de protecție în materie penală


shutterstock_133681586-230x192
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind ordinul european de protecție în materie penală.

Proiectul propune adoptarea unei legislații naționale de transpunere a Directivei 2011/99/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind ordinul european de protecție.

De asemenea, proiectul desemnează ca autoritate competentă, atunci când România este stat emitent, organul judiciar pe rolul căruia se află cauza în care s-a dispus măsura de protecție pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecție. Acesta poate fi instanța, judecătorul de cameră preliminară, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul delegat cu executarea sau procurorul.

Poate fi beneficiară a unui ordin european de protecție orice persoană care are calitatea de persoană vătămată în cadrul unui proces penal aflat în curs de desfășurare sau în care s-a pronunțat o hotărâre definitivă de condamnare sau de amânare a aplicării pedepsei sau este un membru de familie persoanei vătămate.

Proiectul propune completarea în mod corespunzător și a Legii nr. 253/ 2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal cu dispoziții privind informarea persoanelor care pot solicita un ordin european de protecție asupra acestui drept.