Proiect de modificare a Metodologiei de evacuare a persoanelor în situaţii de conflict armat


afaceri interneMinisterul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru modificarea Metodologiei de organizare, asigurare a activităţilor de evacuare a persoanelor, bunurilor, documentelor şi materialelor care conţin informaţii clasificate, în situaţii de conflict armat, aprobată prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1352/2006.

Potrivit proiectului de act normativ, în planurile de evacuare proprii, instituţiile şi autorităţile publice centrale stabilesc, în funcţie de importanţa şi de specificul activităţii, structurile de specialitate/ operatorii economici din subordine/coordonare care se evacuează, precum şi locurile de evacuare a acestora.

Planurile de evacuare se întocmesc de personalul propriu din componenta centrelor de conducere şi coordonare a evacuării şi se aprobă de către conducătorii entităţilor la nivelul cărora aceste sunt constituite.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă verifică actualizarea planurilor de evacuare elaborate la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi judeţene, o dată la doi ani.

Planul de evacuare este documentul de bază pentru pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor de evacuare în situaţii de conflict armat, întocmit din timp de pace, prin care se materializează concepţia acţiunilor.