Cu 118 voturi “pentru”, în calitate de Cameră decizională, Senatul a aprobat proiectul de lege referitor la planificarea apărării.
Proiectul de lege aprobat de Senat prevede că planificarea apărării se realizează prin integrarea coerentă a mai multor domenii: planificare forţe, planificare armamente, C3 – comandă, control, comunicaţii, logistică, urgenţe civile, resurse, apărare aeriană, management al traficului aerian, informaţii, medical, cercetare – dezvoltare şi standardizare.
În proiect se arată că planificarea apărării se realizează pe baza deciziilor preşedintelui României şi Guvernului României, cu avizul CSAT, potrivit legii, şi aprobarea Parlamentului, după caz, precum şi a măsurilor şi acţiunilor întreprinse la nivelul celorlalte instituţii publice, care, potrivit legii, au atribuţii în domeniul apărării.
De asemenea, preşedintele ţării, în cel mult 6 luni de la depunerea jurământului, prezintă în Parlament Strategia naţională de apărare a ţării, care se dezbate şi se aprobă în şedinţa comună a celor două Camere.
Procesul de modificare a Strategiei poate fi iniţiat de preşedinte, pe perioada valabilităţii acesteia – durata unui mandat prezidenţial, dacă intervin modificări ale mediului de securitate.