Metodologia de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini


studenti

Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 3782/2015 privind aprobarea Metodologiei de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini din state terţe UE în unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în anul şcolar/universitar 2015-2016, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 394 din data de 5 iunie 2015.

Metodologia aprobată prevede ca cetăţenii din statele terţe UE să fie admişi la studii în România pe baza actelor de studii, prin concurs de dosare.

În unităţile de învăţământ preuniversitar/instituţiile de învăţământ superior din România, pot accede persoanele din state terţe Uniunii Europene, care:

  • au documente care atestă cetăţenia statului respectiv;
  • au pregătirea necesară, dovedită prin acte de studii eliberate de instituţii de învăţământ recunoscute în ţara de provenienţă;
  • şi-au depus dosarul potrivit calendarului fiecărei instituţii de învăţământ şi în termenul stabilit în metodologie;
  • au acceptul unităţii de învăţământ preuniversitar/instituţiei de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu unde doresc să studieze.

Potrivit metodologiei, condiţiile specifice pentru admitere sunt:

  • promovarea testelelor de aptitudini, organizate pentru învăţământul preuniversitar de artă şi sportiv;
  • promovarea testelor de aptitudini organizate pentru învăţământul universitar de artă, sportiv şi de arhitectură;
  • promovarea examenului de admitere la doctorat.

Cetăţenii străini din state terţe UE sunt înscrişi la studii universitare în limba română după absolvirea anului pregătitor, în cadrul căruia îşi însuşesc cunoştinţele necesare de limbă, precum şi cunoştinţele specifice, în corelare cu profilul viitoarei pregătiri.

Cuantumul minim al taxelor de şcolarizare pentru cetăţenii străini din statele terţe este prevăzut în OG nr. 22/2009 privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de şcolarizare, în valută, a cetăţenilor care studiază pe cont propriu în România, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum şi din cele care nu fac parte din Spaţiul Economic European şi din Confederaţia Elveţiană.