Proiect: Modificarea Normelor privind nominalizarea membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern


descărcare (2)Ministerul Finanțelor Publice a supus spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor privind modul de nominalizare a membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 235/04.03.2003.

Modificările și completările propuse prin proiect la Normele privind modul de nominalizare a membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 235/04.03.2003, vizează următoarele reguli privind nominalizarea membrilor comitetului:
a) Limitarea numărului experților în contabilitate publică care fac parte din CAPI, de la doi membrii la un singur membru, în conformitate cu modificările aduse prin Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările ulterioare;
b) Introducerea în componența CAPI a reprezentantului din conducerea structurilor asociative ale autorităților publice locale
c) Actualizarea denumirii unor instituții și entități publice, menționate în cuprinsul actului normativ, precum și înlocuirea sintagmei de „director general al Unității Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern”, cu sintagma „conducătorul Unității Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern”.

De asemenea, luând în considerare faptul că, în prezent, în componența CAPI există nominalizate două persoane ca experții în domeniul contabilitate publică, în condițiile în care prin cadrul de reglementare numărul acestora s-a redus la unul singur și nu există procedură în vederea aplicării acestei prevederi, prin proiectul de act normativ s-au propus următoarele dispoziții:
a) încetarea mandatului membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern care ocupă locurile de experți în contabilitate publică în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărâri de guvern;
b) alegerea expertului în contabilitate publică prin aplicarea, în mod corespunzător, a prevederile art. 2 alin (1), alin (4) și alin (6)-(8) din Normele privind modul de nominalizare a membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 235/04.03.2003, cu modificările și completările aduse prin proiectul de hotărâre propus spre aprobare.

Prin implementarea acestor dispoziții se va asigura repunerea în ordine a structurii componenței membrilor CAPI, în conformitate cu Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările ulterioare.