Proiect de modificare a Legii privind intrarea, staţionarea şi tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României


lc
La 27 mai Senatul României a aprobat proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României. Potrivit actului normativ înfiinţarea unor comandamente străine pe teritoriul ţării noastre se poate face cu aprobarea Parlamentului sau în baza unor tratate.

Prima modificare se referă la articolul 2 la care se introduce o nouă literă – “i”, care stabileşte faptul că “prepoziţionarea înseamnă dispunerea produselor militare, echipamentelor şi materialelor din înzestrarea forţelor armate străine şi, după caz, prezenţa personalului de deservire în facilităţi aparţinând autorităţilor publice, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării unor acţiuni”.

Deasemenea proiectul de lege prevede că în cadrul activităţilor specifice, Ministerul Apărării poate pune la dispoziţia forţelor armate străine, gratuit sau contra cost, după caz, poligoane, terenuri, clădiri, tehnică, armament, echipamente şi materiale, precum şi alte bunuri şi elemente de infrastructură din patrimoniul propriu.