Se prevăd noi modificări la Legea concurenței


concurenta

Intenționăm să modificăm, în acest an, Legea principală a concurenței, nr. 21/1996, pentru a stimula firmele să-și recunoască abaterile în domeniu, astfel încât investigațiile demarate de autorități să fie scurtate și simplificate, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

‘În acest an, trebuie să modificăm Legea principală a concurenței, nr. 21/1996. Din punctul meu de vedere, nu cred că are nevoie de modificări fundamentale, deoarece este în pas cu ceea ce se întâmplă în restul lumii. Cred însă că e necesară o modificare pe zona în care cei care au încălcat legea să vină să-și recunoască faptele, pentru a scurta și simplifica astfel investigațiile demarate de autorități. În acest moment, avem la dispoziție două proceduri de acțiune. În primul rând este vorba de instrumentul paneuropean numit clemență, prin care firmele care recunosc că au greșit pot beneficia de amendă zero sau de reducerea substanțială a amenzii. Condiția este însă ca aceste firme să vină cu dovezi prin care autoritățile vor fi ajutate să sancționeze alte societăți. Al doilea instrument se referă la recunoașterea faptelor comise la sfârșitul investigației, prin care amenda este redusă cu 20-30%‘, a spus Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, în România denunțul în domeniul concurenței neloiale nu este atât de popular precum în statele din vestul Europei.

Bogdan Chirițoiu a precizat că ar dori ca încălcările legii să fie sesizate și de persoanele fizice, nu doar de firme.