Colaborarea în domeniul gospodăririi apelor cu Ungaria se desfăşoară în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, semnat la Budapesta, la 15 septembrie 2003 şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2004.
Având în vedere poziţia de stat amonte a României în raport de cursurile de apă transfrontieră, colaborarea cu Ungaria este deosebit de importantă privind managementul coordonat al resurselor de apă în zona frontierei. Acordul asigură baza legală pentru abordarea problemelor de gospodărire calitativă şi cantitativă a cursurilor de apă transfrontieră, schimbul de date hidrologice, coordonarea unor acțiuni pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră.
În conformitate cu prevederile art. 10 pct. 7 al Acordului aprobat prin HG nr. 577/2004, în fiecare an, Comisia hidrotehnică româno-ungară realizează examinarea activităţiilor privind aplicarea prevederilor Acordului.
Sesiunea a XXVI-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, s-a desfaşurat la Nyiregyhaza, Ungaria, în perioada 28 – 30 aprilie 2014.
Conform art.10, pct.5 din Acord, aprobat prin HG nr. 577/2004, hotărârile se consemnează în Protocolul Sesiunii şi intră în vigoare după aprobarea lor de către cele două părţi contractante.
Hotărârile adoptate prin consens, în baza discuţiilor purtate în conformitate cu ordinea de zi a întâlnirii, se referă, în principal, la:
– aprobarea modificării anexei 8 b a “Regulamentului privind transmiterea reciprocă a datelor şi informaţiilor meteorologice şi hidrologice între România şi Ungaria”;
– aprobarea modificării „Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă”;
– aprobarea modificării „Regulamentului pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară”;
– continuarea activităţii de evaluare a calităţii apelor de frontieră pe baza rezultatelor analizelor fizico-chimice, din anul 2014, în conformitate cu prevederile „Regulamentului pentru urmărirea calităţii apelor, pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară”;
– continuarea activităţii de revizuire a unor Regulamente;
– continuarea măsurătorilor comune de debit pe apele de frontieră în vederea îmbunătăţirii managementului cantitativ al apelor;
– continuarea analizei posibilităţilor de tranzitare a apelor de pe teritoriul român pe teritoriul ungar, prin canalele de scurgere a apelor interne;
– continuarea schimbului de experienţă între experţii Părţilor, atât în gospodărirea cantitativă, cât şi calitativă a apelor;
– sprijinirea şi în viitor a realizării proiectelor comune şi urmărirea proiectelor în derulare care se realizează în domeniul de aplicare al Acordului.
Hotărârile adoptate în cadrul Sesiunii a XXVI-a vor contribui la protejarea calităţii apelor de frontieră, la sporirea măsurilor de protecţie contra inundaţiilor, la managementul durabil al apelor de frontieră, în beneficiul mediului înconjurător, comunităţilor locale și cetăţenilor ambelor ţări.
La nivel de Împuterniciţi Guvernamentali s-a hotărât ca cea de a XXVII-a Sesiune (ordinară) să aibă loc cel mai târziu în trimestrul I al anului 2016, în România.