UNBR nemulţumită de încălcarea principiului independenţei avocatului


51de92b06876c-524x350

După ce Confederaţia Naţională a Patronatului Român a avertizat asupra riscului ca medicii, farmaciştii, arhitecţii, avocaţii, consultanţii fiscali, jurnaliştii şi alte persoane cu profesii liberale ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decât cele câştigate în ultimii cinci ani, Uniunea Naţională a Barourilor din România, condusă de Gheorghe Florea, a trimis o scrisoare deschisă cu privire la Proiectul de lege privind Codul fiscal şi Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, proiecte despre care se afirmă că încalcă principul independenţei profesiei de avocat.

Totodată, UNBR aminteşte că o activitate liberală, deci şi cea a avocaţilor, este incompatibilă cu ideea de dependenţa şi subordonare: “Este de notorietate faptul ca activitatea liberală desfăşurată de avocaţi este incompatibilă cu insăşi ideea de dependenţă sau subordonare, sub orice formă, faţă de un angajator. Libertatea de activitate, independenţa şi lipsa îngrădirilor şi presiunilor de orice natură asupra avocatului, în limitele prevăzute de legislaţia profesiei, sunt constante ale profesiei de avocat, consacrate în legislaţia tuturor statelor bazate pe principiul supremaţiei legii”.

În aceeaşi scrisoare deschisă, UNBR explică faptul că în momentul de faţă există sute de mii de avocaţi colaboratori, care, atunci când desfăşoară activităţi pentru societăţile sau cabinetele de avocatură cu care colaborează, au şi dreptul de a avea o clientelă proprie, aceasta fiind o expresie a dreptului la dezvoltare profesională proprie, care este de esenţa evoluţiei în profesia de avocat.

Uniunea acuză că o recalificare a profesiei ca activitate dependentă va afecta negativ independenţa avocaţilor, dar şi înfăptuirea justiţiei şi a statului de drept. Totodată, va fi afectat dreptul avocatului la dezvoltare profesională.