Spaţii speciale de expunere şi vânzare a produselor alimentare atestate tradiţional


national

Un proiect care prevede modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare propune obligarea hipermarketurilor să aloce spaţii pentru expunerea şi vânzarea produselor alimentare atestate tradiţional. Dacă nu vor respecta această cerinţă, unităţile comerciale riscă amenzi între 2.500 de lei şi 5000 de lei.

Iniţiativa legislativă a fost depusă de către deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Teodorescu, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu şi Florică Calotă (PC-PLR).

Iniţiatorii consideră că produsele tradiţionale româneşti sunt realizate exclusiv din materii prime locale, având la bază o reţetă şi un proces de prelucrare tradiţionale, iar România preferă aceste produse, dar singura problemă este faptul că nu au fost suficient de bine promovate. Târgurile de produse româneşti, organizate din când în când, oferă producătorilor puţine şanse de “a ieşi în lume”, iar micii producători nu îşi pot permite introducerea produselor în magazinele mari, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul a fost depus în 27 aprilie şi a intrat în procesul legislativ, fiind discutat mai întâi la Senat.