Deblocarea dezbaterii Ordonanţei privind migraţia aleşilor locali


105836_1

Pe 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a cerut PSD şi actualei majorităţi parlamentare deblocarea dezbaterii Ordonanţei nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali. Legea se află încă în lucru la comisia din Senat, fiind depăşit cu zece zile termenul pentru adoptarea raportului

El a precizat că liberalii “solicită PSD-ului, în mod public deblocarea discuţiilor privind Ordonanţa de urgenţă 55, care le-a folosit în anul electoral 2014, şi care a legiferat în această ţară traseismul politic”.

Totodată, Curtea Constituţională specifică clar şi limpede că trebuie reglementate toate măsurile pentru a stabili efectele pe care le-a produs această Ordonanţă pe timpul aplicării ei.

În decembrie 2014, CC a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Parlamentul va trebui să reglementeze măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care ordonanța a fost aplicabilă. Prin urmare se va decide ce se va întâmpla cu mandatele aleșilor locali care au migrat la alte partide.

Potrivit deciziei CCR, Parlamentul urma sa reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG nr. 55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii. În luna februarie, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii de respingere a OUG.