Proiect: Aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului


lc+oleseaMinisterul Economiei, Comerțului și Turismului a supus spre dezbatere publică proiectul de Ordin privind aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015.

Motivul elaborării proiectului de ordin îl constituie reglementarea procedurilor de acordare a ajutoarelor de minimis operatorilor economici care solicită participarea la acțiunile din Programul de promovare a exportului, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, prin instrumentele promoționale: participarea la târguri și expoziții internaționale, organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare a exporturilor în străinătate și realizarea de studii de piaţă şi pe produse, inclusiv pentru obiective complexe, conform art. 2, alin (1) din HG nr. 296/2007.

Totodată, ordinul reglementează obligațiile și responsabilitățile direcțiilor implicate din cadrul MECT și ale beneficiarilor de ajutor de minimis în implementarea Programului de promovare a exportului în vederea utilizării fondurilor publice în realizarea obiectivelor Programului de creștere și diversificare a exportului de produse și servicii românești pe piețele externe de interes.

Potrivit prevederilor în vigoare, procedura de avizare și aprobare a ordinului constă în parcurgerea următoarelor etape:
– consultarea prealabilă a Consiliului Concurenței cu privire la forma și conținutul proiectului ordinului de minimis, conform prevederilor art. 8 din OUG nr. 77/2014;
– publicarea proiectului ordinului pe pagina de internet a MECT la rubrica ”Transparența decizională”, pentru o perioadă de minimum 10 zile;
– transmiterea cererii și obținerea avizului Consiliului Concurenței privind conformitatea, corectitudinea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de legislaţia;
europeană în domeniul ajutorului de minimis, conform art. 7 și 11 din OUG nr. 77/2014 (în 10-30 zile de la primirea cererii);
– aprobarea ordinului de către ministrul economiei, comerțului și turismului;
– publicarea ordinului aprobat pe pagina de internet a MECT și transmiterea acestuia spre informare la Consiliului Concurenţei, în termen de 15 zile de la data adoptării, conform prevederilor art. 17 din OUG nr. 77/2014.

Fondurile destinate acoperii, parțiale sau totale, a costurilor operatorilor economici care solicită participarea la acțiunile din Programul de promovare a exportului au fost alocate MECT prin bugetul aprobat pentru anul 2015, și repartizarea acestora pe instrumente promoționale și acțiuni s-a făcut cu acordul Consiliului de Export, în conformitate cu prevederile HG nr. 296/2007.

Proiectul ordinului de minimis a fost modificat cu propunerile și observațiile primite de la Consiliul Concurenței, în faza de consultare prealabilă și de la Direcția Juridică și Relații Instituționale din cadrul MECT.