Lichiditatea instituțiilor de credit


plafon numerarProiectul de Regulament privind modificarea Regulamentului BNR nr. 25/2011 privind lichiditatea instituțiilor de credit a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Băncii Naționale a României.

Astfel modificările se referă la Instrumentele de datorie cu scadență reziduală de până la un an inclusiv și la mai mare de un an.

Instrumentele de datorie cu scadență reziduală de până la un an inclusiv, emise sau garantate de organele administrației centrale din țări din categoria A, înscrise la cota unei burse de valori din țări din categoria A sau din România, instrumentele de datorie cu scadență reziduală de până 2 la un an inclusiv, negociabile, emise sau garantate de organele admnistrației centrale din România și instrumentele de datorie cu scadență reziduală de până la un an inclusiv emise sau garantate de băncile de dezvoltare multilaterală și de organizațiile internaționale menționate la articolul 117 alineatul (2) și, respectiv, la articolul 118 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, înregistrate ca active financiare deținute în vederea tranzacționării, active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere sau active financiare disponibile în vederea vânzării, și, după caz, creanțele atașate aferente vor fi înscrise pe prima bandă de scadență la o valoare ajustată reprezentând 95% din valoarea contabilă.

Instrumentele de datorie cu scadență reziduală mai mare de un an, emise sau garantate de organele administrației centrale din țări din categoria A, înscrise la cota unei burse de valori din țări din categoria A sau din România, instrumentele de datorie cu scadență reziduală mai mare de un an, negociabile, emise sau garantate de organele admnistrației centrale din România și instrumentele de datorie cu scadență reziduală mai mare de un an emise sau garantate de băncile de dezvoltare multilaterală și de organizațiile internaționale menționate la articolul 117 alineatul (2) și, respectiv, la articolul 118 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, înregistrate ca active financiare deținute în vederea trazacționării, active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere sau active financiare disponibile în vederea vânzării, și, după caz, creanțele atașate aferente vor fi înscrise pe prima bandă de scadență la o valoare ajustată reprezentând 90% din valoarea contabilă.