Modificări privind procedura adopţiei


copii

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei.

Schimbările determinate de promovarea proiectului de act normativ sunt:
– introducerea unor dispoziţii menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil adoptabil;
– introducerea unor dispoziţii destinate flexibilizării procedurii de evaluare a adoptatorilor şi susţinerii demersurilor de adopţie ale acestora;
– revizuirea dispoziţiilor referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare;
– reglementarea unor dispoziţii procedurale speciale care să permită soluţionarea mai rapidă de către instanţa judecătorească a cauzelor pe care le presupune finalizarea unei adopţii;
– adopţia internaţională.

Astfel, potrivit expunerii de motive a actului normativ, este reglementată o nouă situaţie, respectiv aceea în care, după instituirea măsurii de protecţie specială au trecut 6 luni, iar părinţii şi rudele copilului până la gradul al patrulea nu au putut fi găsite. În acest caz, pot fi demarate procedurile de adopţie, respectiv planul individualizat de protecţie poate avea ca finalitate adopţia.

De asemenea, proiectul mai prevede şi reducerea de la 60 la 30 zile a termenului în care pot fi retrase declaraţiile părinţilor/ rudelor copilului care atestă că aceştia nu doresc să se îngrijească de copil şi introduce posibilitatea de a se stabili adopţia ca finalitate a planului individualizat de protecţie şi în situaţia în care, deşi părinţii/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, în fapt refuză să semneze declaraţiile care ar permite declararea copilului ca fiind adoptabil.

Mai este prevăzut şi acordarea unui concediu de acomodare cu o durată de maximum 90 de zile şi a unei indemnizaţii lunare pe întreaga perioadă în care au copilul încredinţat în vederea adopţiei, egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare pronunţării hotărârii prin care s-a dispus încredinţarea. Concediul se acordă pentru copilul adoptat cu vârsta mai mare de 2 ani, întrucât în cazul copiilor cu vârsta sub 2 ani sunt incidente dispoziţiile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului aprobată prin Legea 132/2011.

De asemenea, proiectul mai propune reglementarea obligativităţii pentru angajatori de a acorda celor care doresc să adopte o dispensă pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi de participarea la potrivirea practică cu copilul – în limita a 40 ore/an, fără afectarea drepturilor salariale.