Stabilirea cerinţelor de protecţie a sănătăţii populaţiei – Proiect


imagesMinisterul Sănătăţii a supus în dezbatere publică proiectul de act normativ Lege privind stabilirea cerinţelor de protecţie a sănătăţii populaţiei în ceea ce priveşte substanţele radioactive din apa potabilă.

Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 12 decembrie 2011, transpune Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 330 din 5 decembrie 1998.

În seria parametrilor indicatori sunt incluși și parametrii de radioactivitate şi anume tritiul, doza efectivă totală de referință, activitatea alfa globală și beta globală.

Normele de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, aprobate prin Hotărârea de guvern nr. 974/2004 cu modificările și completările ulterioare prevăd la Capitolul 4 frecvența de recoltare pentru analizele privind radioactivitatea apei potabile, procedura de monitorizare a parametrilor de radioactivitate, recomandări pentru determinarea parametrilor de radioactivitate.

Parametrii de radioactivitate ai apei potabile se analizează în Laboratoarele de igiena radiațiilor, care, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 431/2004 privind organizarea și funcționarea laboratoarelor și compartimentelor de igiena radiațiilor ionizante aflate în rețeaua Ministerului Sănătății, funcționează în cadrul a 18 direcții de sănătate publică teritoriale, asigurând asistența de specialitate în județul propriu și în județele arondate.

Având în vedere că prin Capitolul 3 Protecția Sănătății al Tratatului Euratom se instituie norme de bază cu privire la protecția sănătății populației și lucrătorilor împotriva pericolelor care rezultă din radiațiile ionizante, Comisia Europeană a considerat că aspectele privind radioactivitatea apei potabile și protecția sănătății populației trebuie să facă obiectul unei directive specifice care să asigure uniformitatea, coerența și exhaustivitatea legislației privind protecția împotriva radiațiilor în temeiul Tratatului Euratom.

Astfel, a fost adoptată Directiva 2013/51/Euratom a Consiliului, care înlocuiește dispozițiile Directivei 98/83/CE în ceea ce privește cerințele de protecție a sănătății populației cu privire la substanțele radioactive din apa destinată consumului uman.

Termenul de transpunere în legislația internă este 27 noiembrie 2015, statele membre asigurând intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive.

Având în vedere considerentele expuse mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Lege privind stabilirea cerinţelor de protecţie a sănătăţii populaţiei în ceea ce priveşte substanţele radioactive din apa potabilă, care transpune în legislația națională Directiva 2013/51/Euratom.

Proiectul de Lege are un impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei, creând premisele asigurării protecţiei sănătăţii populaţiei împotriva efectelor contaminării radioactive a apei potabile, urmărind furnizarea unei ape de calitate corespunzătoare, sigură pentru sănătatea consumatorilor.