Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională (CC) a României cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 250 alin.(6) din Codul de procedură penală, potrivit căruia poate fi contestat numai modul de aducere la îndeplinire a unei măsurii asigurătorii, contrar reglementării anterioare şi legislaţiei UE.
În opinia Avocatului Poporului textul legal criticat este neconstituţional, contravenind dispoziţiilor art. 21 alin. (1) – (2), art. 24 alin. (1) şi art. 44 alin (8) din Constituţia României. Astfel, prevederile legale criticate permit formularea contestaţiei exclusiv împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii asiguratorii luate de către judecătorul de cameră preliminară ori de către instanţa de judecată, nu şi împotriva măsurii însăşi, încălcându-se astfel liberul acces la justiţie, dreptul la apărare şi prezumţia dobândirii licite a averii.
Avocatul Poporului semnalează că în materie a fost adoptată Directiva 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană care instituie obligaţia statelor membre de a prevedea posibilitatea efectivă pentru persoana împotriva căreia este dispusă confiscarea de a ataca hotărârea de confiscare în faţa unei instanţe (art. 8 alin. (6) teza a doua).
Art. 8 alin. (8) din aceeaşi directivă stipulează că în cadrul procedurilor confiscării extinse, persoana afectată beneficiază de posibilitatea efectivă de a contesta circumstanţele cauzei, inclusiv elementele concrete de fapt şi probele disponibile pe baza cărora bunurile respective sunt considerate bunuri derivate din activităţi infracţionale.