Două edituri din România, Polirom şi Nemira contestă proiectul de lege cu privire la timbrul cultural care ar avea drept consecinţă “creşterea fără precedent a nivelului de taxare” şi aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui folosit pentru ţigări şi băuturi alcoolice.
Proiectul de lege cu privire la instituirea timbrului cultural a fost iniţiat de 84 de deputaţi şi senatori din diferite partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD şi UDMR, şi a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie anul trecut. În acelaşi timp, pe 15 decembrie 2014, proiectul de lege a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, iar pe 3 februarie 2015 a primit aviz de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
Astfel, dacă pentru o carte care costă 10 lei valoarea TL este în prezent de 0,2 lei, prin aplicarea noii legi, aceasta va creşte de 5 ori. Pentru un preţ mediu al cărţilor editate în prezent în România – de 20 lei -, creşterea va fi de 250%.
Legea prevede aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui folosit pentru ţigări şi băuturi alcoolice, şi un mod de administrare birocratic, care va implica costuri suplimentare de administrare a TL, se precizează în comunicat. “Evaluăm că toate acestea cumulate vor duce la creşteri medii de preţuri de aproximativ 7 – 8% faţă de cele actuale”, se precizează în comunicat.
Criza economică a redus cu 30 – 40% piaţa de carte autohtonă. Consumul de carte per capita în România este printre cele mai joase, iar bibliotecile, inclusiv cele şcolare, cu puţine excepţii, au un fond de carte vechi, deteriorat, lipsite fiind de fonduri pentru achiziţii, afirmă reprezentanţii editurii Polirom.