Noi modificări la normele privind utilizarea cardului de asigurări de sănătate


lc-oleseaHotărârea Guvernului nr. 49/2015 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 86/2015.

Conform actului normativ, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va fi valabil din data de 1 februarie 2015, putând fi folosit de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi, după caz, de furnizorii de dispozitive medicale.

Începând cu 1 mai 2015, utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

După data de 1 mai 2015, persoanele care refuză primirea cardului naţional, pot face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni. Adeverinţa de asigurat se eliberează asiguratului pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidenţă.

Casele de asigurări de sănătate vor elibera cardurile naţionale oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor, inclusiv celor care au refuzat iniţial primirea cardului naţional.