De când devine cardul de sănătate operațional?


cardGuvernul a aprobat prin ordonanţă faptul că cardurile naţionale de sănătate vor deveni operaţionale din luna februarie a acestui an, cu o perioadă de trei luni, până în luna mai, în care vor putea fi utilizate în paralel cu sistemul actual, şi vor putea fi distribuite şi prin alte mijloace decât poşta, precum prin intermediul medicilor de familie.

Reamintim faptul că ulterior proiectul hotărârii, privind Normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate prevedea utilizarea obligatorie a cardului începând cu 1 aprilie. Însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că conform unei hotărâri de Guvern adoptate, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai.

Cardul naţional de sănătate va fi utilizat în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, începând din 1 februarie. În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale şi celor aproximativ 800.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului.

Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi cu dosarul electronic al pacientului, face parte din proiectul “Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”.

De asemenea preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, precizează faptul că eliberarea unui nou card de sănătate, după pierderea, distrugerea sau modificarea datelor personale, îl va costa pe asigurat aproape 15 lei, din care costul de producţie al cardului este de 2,2 euro plus TVA, iar cel de distribuire, 2,74 lei plus TVA.

După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Până atunci, cardul său va figura în sistem ca fiind inactiv, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe.