Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane.
Prin proiectul de act normativ se propune anularea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele menţionate la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006.
În acest sens, proiectul reglementează şi aspectele procedurale, respectiv situaţiile ce pot fi întâlnite la momentul intrării în vigoare a prezentei legi.
Decizia de anulare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate poate anula contribuţia total sau parţial. Contribuţia se anulează parţial în situaţii cum ar fi:
- ori de câte ori în cursul perioadei fiscale pentru care s-a stabilit contribuţia, au intervenit modificări în ceea ce priveşte statutul persoanei care beneficiază de facilitatea fiscală;
- în cazul în care decizia de stabilire a contribuţiei se referă şi la venituri pentru care nu se acordă anularea
Ca urmare a anulării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, se vor anula eventualele accesorii calculate de organele fiscale, fiind aplicabile, în mod corespunzător, prevederile art. 47 din Codul de procedură fiscală.
De asemenea, prin proiect se propune şi reglementarea expresă a restituirii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate ce face obiectul anulării şi care a fost plătită de contribuabil.
Totodată, se propune şi reglementarea situaţiei în care persoanele fizice se încadrează în prevederile proiectului, însă nu beneficiază de anularea, din oficiu, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin eliberarea de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a unui document justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plata contribuţiei, potrivit art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.