Reţinerea garanţiei de bună conduită în cazul contestaţiilor respinse, admisă ca neconstituţională


lc+olesea
La 15 ianuarie Curtea Constituţională (CC) a admis ca fiind neconstituţională iniţiativa legislativă prin care autorităţile au obligaţia de a reţine garanţia de bună conduită la contractele de achiziţie în cazul în care contestaţiile sunt respinse de Consiliul pentru Soluţionarea Contestaţiilor sau de instanţe.

Astfel CC a constatat neconstituţionalitatea prevederilor articolului 271^2, alineatele 1 şi 2 ale OUG 34/2006, care a legiferat obligaţia oricărui contestator în materia achiziţiilor publice de a indisponibiliza în faţa autorităţii contractante o garanţie de bună conduită în cuantum de 1% din valoarea contractului ce urma a fi atribuit.

Articolul 271^2 alineatul 1 prevede: “În cazul în care contestaţia este respinsă de către Consiliu sau de către instanţa de judecată, atunci când contestatorul se adresează direct instanţei, autoritatea contractantă are obligaţia de a reţine garanţia de bună conduită de la momentul rămânerii definitive a deciziei Consiliului/hotărârii instanţei de judecată. Reţinerea se aplică pentru loturile la care contestaţia a fost respinsă”.

În ceea ce priveşte alineatul 2 acesta prevede aplicabilitatea prevederilor alineatului 1 şi în cazul în care contestatorul renunţă la contestaţie/cerere/plângere.