Anul 2015 vine cu modificări pentru agricultorii români



fermier

Pentru a obţine subvenţii fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, să depună cerere unică de plată în termen şi să îşi intabuleze proprietatea. Aceste măsuri sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanţă pentru aprobarea schemelor de plăţi directe care se acordă în agricultură în perioada 2015-2020.

La Agenţia de Plăţi trebuie să urmărim beneficiarul, astfel încât să ne asigurăm că plăţile sunt realizate în sistem corect şi, atunci când cineva de la Comisie vine şi verifică, să aibă o lejeritate mai mare în acest lucru. Fermierul trebuie să demonstreze că este fermier activ dacă primeşte plăţi mai mari de 5.000 de euro din fonduri europene. Ca atare, dacă primeşte o formă de sprijin mai mare de 5.000 de euro, trebuie să se înregistreze sub o formă juridică”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Legat de intabularea terenurilor agricole, pentru a putea primi subvenţia pe suprafaţă sau alte forme de sprijin pentru agricultură, ministrul Agriculturii a explicat că se discută dacă măsura va deveni obligatorie din 2018 sau 2019. În condiţiile în care cadastrul se va realiza gratuit, fermierii vor fi nevoiţi să suporte costurile intabulării.