TVA de 9% va fi aplicat tuturor serviciilor din turism ce ţin de cazare


hotel1
Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică proiect de Hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004.

Modificarea normelor este determinată de completarea O.G. nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, în sensul definirii de către legislaţia specifică a noţiunii de cazare.

Astfel, O.G. nr. 58/1998 a fost completată cu un nou articol, art. 2^1, potrivit căruia:

Cazarea în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, poate fi de următoarele tipuri:

a) cazare fără mic dejun;

b) cazare cu mic dejun – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total;

c) cazare cu demipensiune – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total;

d) cazare cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului şi a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total;

e) cazare cu “all inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total.

Definirea de către legislaţia specifică în domeniul turismului a noţiunii de cazare, are drept consecinţă aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, respectiv prânz, cină, gustările dintre mese şi servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică.

Având în vedere cele de mai sus, este necesară corelarea prevederilor pct. 23 alin. (6) din normele metodologice de aplicarea a Codului fiscal, referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru cazare, cu legislaţia specifică prin includerea unei norme de trimitere la prevederile art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998.

În vederea delimitării sferei de aplicare a cotei reduse se impune precizarea că aceasta se aplică pentru serviciile de cazare prestate de structurile de primire turistică cu funcţiune de cazare, astfel încât să reiasă că în cazul altor structuri, cum ar fi căminele muncitoreşti, nu se aplică cota redusă.

Totodată, pentru asigurarea unui tratament echitabil, cota redusă trebuie să se aplice şi de către persoanele care refacturează servicii de cazare la preţul la care le-au fost prestate de către structurile de primire turistică.

, ,