Modificări în reglementarea pieţei de capital


piata

O nouă variantă a proiectului de lege pentru modificarea Legii pieţei de capital nr. 297/2004 a fost publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, fiind supusă dezbaterii publice, în condiţiile în care mai există deja publicate alte două propuneri de modificare. Ultima variantă publicată include propunerile şi observaţiile rezultate din procesul de consultare publică şi interinstituţională, de asemenea, Comisia Europeană a transmis un punct de vedere pe marginea proiectului de lege.

MFP promovează noile reglementări pentru a elimina o serie de bariere legislative în scopul încadrării României în grupul pieţelor de capital emergente“, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată mai este publicat şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, prin care se propune eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, acum de 5% din capital, propunere ce nu se mai regăseşte în ultimle 2 variante actualizate rectent. Ridicarea pragului de deţinere la operatorii bursieri de la 5% până la 20% a fost menţinută în variantele actualizate din luna noiembrie.

Este important ca aceste modificări propuse în proiectul de lege care elimină o parte din barierele ce stau în calea dezvoltării pieţei de capital să fie aprobate în regim de urgenţă, chiar prin ordonanţă de urgenţă. Pentru ca piaţa locală de capital să fie inclusă pe lista scurtă pentru promovarea în liga emergentă trebuie să arătăm investitorilor străini că au fost eliminate parte din bariere. În februarie încep evaluările de către compania americană MSCI, iar în iunie este anunţată decizia“, a spus Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Avocaţii însă, atrag atenţia că această situaţie stârneşte confuzie în rândul investitorilor şi că ministerul ar trebui să îşi asume o poziţie fermă cu privire la varianta de proiect pe care o va susţine şi trimite mai departe la Guvern şi Parlament spre aprobare.

Legea 297/2004 este actul normativ în baza căruia funcţionează întreaga piaţă de capital: cele două burse de valori unde sunt listate companii de peste 20 miliarde de euro, firmele de brokeraj şi fondurile de investiţii.