Curtea de Apel Constanţa a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să se expună referitor la timbrul de mediu, problemă de drept ce constituie fondul cauzei într-un dosar recuzat. Curtea de Apel Constanţa s-a adresat cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare privind interpretarea dreptului uniunii.
Mai exact se adresează Curţii de Justiţie a Uniunii Europene următoarea întrebare interpretativă: ”Se opune art. 110 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene la stabilirea, conform art. 4 lit. a din OUG nr. 9/2013, a obligaţiei de a plăti timbrul de mediu pentru autovehiculele de ocazie provenite din spaţiul comunitar cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare?”
Astfel se urmăreşte a se afla dacă este compatibilă cu legislaţia europeană instituirea unei taxe speciale auto la momentul introducerii în parcul auto naţional al României a unui autovehicul înmatriculat anterior pe teritoriul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.