Terapia personalizată, o sansă pentru bolnavii de cancer


bolnav

Bolnavii de cancer pot beneficia de acum de un tratament personalizat, graţie unui proiect implementat de către Institutul Naţional “Victor Babeş” cu sprijinul fondurilor europene, proiect derulat în cadrul unei campaniilansate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Consiliul Uniunii Europene.

Este un proiect de cercetare în care am experimentat metode noi pentru diagnosticul şi prognosticul tumorilor maligne, dar şi pentru a stabili care dintre pacienţi sunt potriviţi pentru un anumit tip de tratament. La ora actuală se urmăreşte ca tratamentul să fie personalizat. De aceea se cheamă PersoTHER — terapie personalizată — fiecare pacient are nevoie de un anumit tratament pentru că tipul lui de boală cere un anumit tip de tratament. Înainte nu se putea stabili acest lucru şi toată lumea primea chimioterapie, radioterapie, la grămadă. Acum este această tendinţă de personalizare a tratamentului şi noi în anatomia patologică, aplicând metodele de biologie moleculară, putem să stabilim ce pacienţi beneficiază şi tipul de tratament“, a declarat Carmen Ardeleanu, manager ştiinţific al proiectului.

La institutul de cercetare “Victor Babeş” se poate efectua un set de analize, parţial susţinute financiar de CNAS, care vor fi prezentate ulterior specialistului oncolog pentru a stabili schema de tratament.

Analizele pot stabili cauza acestui diagnostic malign, poate fi din pricina hormonilor estrogeni sau alte cauze.
Rezultatul va ajunge la medicul oncolog care poate vedea dacă pacientul este sensibil la un anume factor şi astfel va stabili tratamentul potrivit.

Conducatorul acestui proiect, prof. Giuseppe Bussolati a precizat ca este nevoie de o standardizare a analizelor efectuate în Romania pentru ca pacienţii să beneficieze de cel mai bun tratament.

Proiectul PersoTHER a fost demarat în 2010 şi a primit o finanţare de 5,4 milioane de lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene a aratat ca “în Romania sunt din ce in ce mai multe proiecte care încep să se finalizeze şi să se deruleze pe bani europeni”, anunţând că în domeniul sănătăţii mai multe proiecte vor fi finanţate din Fondul social european.

,