Noul Statut al Casei de Asigurări a Notarilor Publici


notar

Hotarârea Congresului notarilor publici din România nr. 11/2014 pentru aprobarea Statutului Casei de Asigurări a Notarilor Publici din România a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845 din data de 20 noiembrie 2014.

Noul Statut al Casei de Asigurări a Notarilor Publici din România intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2015.

Toţi notarii publici care îşi desfasoară activitatea pe teritoriul României sunt asiguraţi ai Casei de Asigurări

Casa de Asigurări are drept scop asigurarea de răspundere civilă a notarului public în exerciţiu pentru prejudiciile cauzate prin fapte şi acte notariale, cu excepţia prejudiciilor cauzate prin fapte săvârşite cu intenţie.

Valoarea primelor de asigurare anuale subscrise reprezintă opţiunea fiecărui notar public şi este cuprinsă între 1.000 şi 6.000 lei, pentru primul eveniment asigurat/an. Pentru producerea, în decursul aceluiaşi an, şi a altor evenimente asigurate în afara celui menţionat anterior se va achita franciza obligatorie în valoare de 10% din fiecare daună lichidabilă.

Primele de asigurare se vor depune în contul Casei de Asigurări sau la casieria acesteia integral, pâna cel târziu la data de 15 aprilie a anului în curs.

Limita maximă a despăgubirilor ce se acordă păgubitului sau notarului, după caz, este egală cu valoarea primelor de asigurare achitate de asigurat, multiplicată de 40 de ori, dar nu mai mult de 240.000 lei.Daca prejudiciul cauzat este mai mare decât prima subscrisă şi achitată, majorată de 40 de ori, asiguratorul nu este raspunzator pentru acoperirea diferenţei. În acest caz, pentru diferenţe de prejudiciu, notarul public ramâne singurul răspunzător faţă de persoana păgubită.

Contractul de asigurare constituie titlu executoriu pentru suma cuvenită cu titlu de prima de asigurare şi penalităţile aferente.

Asigurarea acoperă:

  •  prejudiciile cauzate de notarul public, din culpă, prin fapte proprii sau ale angajaţilor săi, în exercitarea atribuţiilor profesionale;
  • prejudiciile produse de notarul public pentru valorile încredintate în depozit, în afară de cazurile în care dispariţia, distrugerea sau pierderea acestora este urmare a unui caz fortuit ori caz de forţă majoră;
  • prejudiciile produse de notarul public, ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorarii documentelor originale date de clienti în depozit, în vederea întocmirii actelor solicitate, limitate la costul de refacere a documentelor.