Excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Codul fiscal privind impozitarea veniturilor persoanelor cu handicap


curtea constitutionalaPlenul Curţii Constituţionale a României a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 55 alin.(4) lit. k^1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, potrivit cărora:

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: […];
k^1) veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat
“.

În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 55 alin.(4) lit.k^1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal sunt constituţionale în măsura în care se interpretează că nu sunt venituri impozabile, în înţelesul impozitului pe venit, veniturile realizate în mod individual din exercitarea unei profesii libere de către persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională.

,