Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică, pe 7 noiembrie 2014, proiectul de Lege privind administratorii de fonduri de investiții alternative.
Scopul principal al acestui proiect de act normativ este transpunerea în legislaţia din România a DAFIA, directivă ce îşi propune să realizeze la nivelul Uniunii Europene un cadru juridic armonizat pentru autorizarea şi supravegherea administratorilor de fonduri de investiţii alternative.
De asemenea, proiectul de act normativ are în vedere introducerea noilor concepte de AFIA şi FIA, indicându-se faptul că FIA sunt atât A.O.P.C.-urile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, cât şi A.O.P.C.-urile prevăzute la art. 115 alin. (1) şi (2) din legea respectivă (adică atât acele A.O.P.C.-uri reglementate de legislaţia pieţei de capital, cât şi cele aflate în prezent în afara sferei de influenţă a acesteia).
Totodată, prin adoptarea prezentului proiect de lege se asigură cadrul legal necesar distribuţiei transfrontaliere de titluri de participare ale FIA naţionale în alte state membre şi nemembre, precum şi al distribuţiei transfrontaliere de titluri de participare FIA din alte state membre şi nemembre pe teritoriul României.
Se creează, de asemenea, şi cadrul legal pentru ca AFIA din România să poată presta activităţi în alte state membre, fie prin înfiinţarea de sucursale, fie direct, în contextul liberei circulaţii a serviciilor.
Prezentul proiect de act normativ are un impact important asupra mediului de afaceri, având în vedere că industria fondurilor de investiţii din România reprezintă o componentă semnificativă a pieţei de capital şi implicit a mediului de afaceri.