Sesizarea CCR legată de OUG privind migraţia aleşilor


CCR
Prin petiţiile înregistrate la instituţia Avocatul Poporului, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Poporului au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală.

Din petiţiile formulate, reiese că prin actul normativ menţionat se încalcă prevederile constituţionale referitoare la adoptarea ordonanţelor de urgenţă. Totodată, se invocă recomandările Comisiei de la Veneţia din anul 2012, care se referă la faptul că ordonanţele de urgenţă nu trebuie să fie adoptate decât în situaţii de urgenţă.

În ceea ce priveşte petiţiile formulate, Avocatul Poporului a precizat că îşi exercită atribuţiile în limitele constituţionale şi legale stabilite în vederea îndeplinirii rolului său de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, fără a se substitui altor autorităţi publice, care, la rândul lor, trebuie să-şi îndeplinească propriile atribuţii, astfel cum sunt acestea reglementate în legislaţia în vigoare.

În acest context, Avocatul Poporului îşi menţine poziţia de independenţă şi imparţialitate adoptată în cazuri asemănătoare.