Mai multe primării din ţară obligă cetăţenii să îşi platească toate restanţele la bugetele locale pentru a le fi eliberate chitanţele care atestă plata taxelor necesare emiterii actelor de identitate.
Astfel, practica contravine normelor legale, iar cetăţenii se plang că nu îşi pot reînnoi cărţile de identitate.
Potrivit reprezentantului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gina Laura Cusa, “o astfel de practică ar conduce la încalcarea dreptului cetăţeanului de a intra în posesia actelor de identitate şi, implicit, la imposibilitatea realizării raporturilor juridice dintre solicitantul documentului de identitate şi persoanele fizice sau juridice ori instituţiile statului de drept”.
Articolul 19 alin. (1) din O.U.G. nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată în Monitorul Oficial nr. 719 din data de 12 octombrie 2011, arată că serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;
d) în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
i) în cazul schimbării sexului;
j) în cazul anulării;
k) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.