Mai puţine documente pentru preschimbarea permisului de conducere


images

În Monitorul Oficial nr. 725/2014 a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne nr. 149/2014 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti – act oferit de orice program legislativ, cu aplicare din 8 octombrie 2014, care prevede noile reglementari ce stabilesc documentele pe care trebuie sa le prezinte solicitantul cu ocazia preschimbarii permisului de conducere.

 

Prevederile actului menţionat se aplica doar în cazul permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi de autorităţile statelor cu care Romania a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto. Preschimbarea se realizează fără susţinerea unui test sau examen.

Pentru preschimbarea permiselor de conducere, solicitanţii vor depune personal, la serviciul public comunitar competent, dosarul de preschimbare a permisului de conducere, care trebuie să conţină următoarele documente:
– permisul de conducere naţional eliberat în statele membre UE a cărui preschimbare se solicită, în original, sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului de conducere. În situaţia permiselor eliberate de statele membre, nu mai este nevoie de traducerea legalizată în limba română a acestora. Traducerea va fi necesară doar în cazul statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere;
– documentul de identitate, precum şi documentele care fac dovada domiciliului sau reşedinţei în România;
– cererea solicitantului, completată lizibil, cu majuscule, precum şi semnătura;
– dovada achitării taxelor şi tarifelor, prevăzute de lege, aferente preschimbării permisului de conducere.

Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile statelor membre UE şi ale Convenţiei din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2011, aflate în curs de preschimbare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, urmează procedura legala în vigoare la data efectuării solicitării.