În Monitorul Oficial al României nr. 696 din data de 23 septembrie 2014 a fost publicat Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4619/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar.
Metodologia detaliază aspecte privind constituirea consiliului de administraţie, modul de funcţionare al acestuia, atribuţiile consiliului de administraţie şi atribuţiile preşedintelui consiliului de administraţie.
Potrivit acului normativ:
- Consiliul de administraţie al unităţilor de învăţământ preuniversitar este organul de conducere al unităţii de învăţământ, constituit din cadre didactice, reprezentanţi ai părinţilor, primarul sau un reprezentant al primarului, reprezentanţi ai consiliului local.
- Inspectoratul şcolar, în raport cu reţeaua şcolară, mărimea şi specificul fiecărei unităţi de învăţământ, stabileşte prin hotărâre a consiliului de administraţie, cu respectarea prevederilor metodologiei, numărul de membri ai consiliilor de administraţie pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar de stat şi îl comunică unităţilor de învăţământ până la începutul fiecărui an şcolar.
- Pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, preşedintele consiliului de administraţie este directorul unităţii de învăţământ. Pentru unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional, conducerea consiliului de administraţie este asigurată de persoana desemnată de fondatori.
- Consiliul de administraţie se întruneşte lunar în şedinţe ordinare, precum şi ori de câte ori este necesar în şedinţe extraordinare, la solicitarea preşedintelui consiliului de administraţie sau a două treimi din numărul membrilor consiliului de administraţie ori a două treimi din numărul membrilor consiliului profesoral. Consiliul de administraţie este convocat şi la solicitarea a două treimi din numărul membrilor consiliului elevilor sau două treimi din numărul membrilor consiliului reprezentativ al părinţilor.
- Prezenţa membrilor la şedinţele consiliului de administraţie este obligatorie.
- Hotărârile consiliului de administraţie se adoptă cu votul a cel puţin 2/3 dintre membrii prezenţi, cu excepţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.