A fost publicată Legea privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii


lc+olesea
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 700 din 24 septembrie 2014 a fost publicată Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

Actul normativ prevede că sumele încasate necuvenit, până la data intrării în vigoare a legii, cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se mai recuperează.

Proiectul de lege stabileşte că pensiile, indemnizaţiile sociale pentru pensionari şi indemnizaţiile pentru însoţitor provenite din debite şi recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a noii legi se restituie eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Sumele ce urmează a fi restituite pensionarilor, în baza cererilor depuse de aceştia la casele judeţene de pensii şi la casele de pensii sectoriale, nu se vor actualiza cu indicele de inflaţie şi nu vor fi purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.

Legea intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare datei publicării în Monitorul Oficial.