Metodologia de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale


steag
În data de 22 septembrie, propunerea legislativă prin care primăriile oraşelor sau comunelor care arborează steaguri proprii al căror model nu este aprobat prin HG ar urma să fie sancţionate cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru administraţie a Senatului.

Propunerea legislativă privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale, care va fi dezbătură de plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată, prevede că unităţile administrativ-teritoriale pot supune aprobării Guvernului steaguri proprii, în baza hotărârii autorităţii deliberative.

Conform proiectului, aprobarea modelului steagurilor unităţilor administrativ-teritoriale se face prin HG, iar culoarea şi însemnele distinctive ale steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor naţionale şi nu pot conţine simboluri naţionale ale altor state.

În proiect se mai arată că pe steaguri pot fi reproduse stemele unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi denumirile acestora în formatul comună/oraş/municipiu după caz, judeţul şi România.