Dificultăți în cazul neconstituţionalității legii “Big Brother”


lc-olesea
La 11 septembrie ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că procurorii se confruntă cu dificultăţi cu privire la neconstituţionalitatea legii “Big Brother”, astfel în cazul unor blocaje, ministerul va interveni rapid.

Cazanciuc a mai spus că a primit de la Parchetul instanţei supreme mai multe propuneri de modificare a legii şi că deja există un colectiv de lucru în care sunt implicate mai multe instituţii care lucrează la elaborarea unui act normativ.

Documentul legislativ prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă, mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Pe lângă acesata actul normativ obligă organele de urmărire penală să informeze persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Legea “Big Brother” sau numită și Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice a fost promulgată de către președintele Traian Băsescu la 12 iunie 2012.