Proiect privind realizarea unei biobănci de ADN


primul-centru-privat-de-genetica-medicala-lansat-oficial-la-bucuresti-102490-1Realizarea unei biobănci cu ADN-ul a 4.300 de persoane cu diferite tipuri de cancer, pentru a analiza evoluţia bolii şi factorii de risc este obiectivul proiectului ROMCAN  lansat de UMF “Carol Davila”, Institutul Naţional de Sănătate Publică, deCODE Genetics şi Universitatea Reykjavik.

Directorul coordonator al proiectului, prof. dr. Viorel Jinga, a precizat că ROMCAN va ajuta clinicienii să înţeleagă mai bine natura testelor genetice şi informaţiile pe care le generează şi, de asemenea, implicaţiile etice, legale şi sociale ce trebuie abordate atunci când se recomandă un test.

Ne-am propus să evaluăm factorii de risc genetici asociaţi cu aceste tipuri de cancer la populaţia românească. Vom şti ce variaţie genetică are un pacient, dacă este mai agresivă boala la acest pacient şi atunci trebuie să luăm nişte măsuri mai radicale de tratament. Vom încerca să vedem dacă există diferenţe de modificări genetice la populaţia română şi de etnie romă. Având mulţi pacienţi de această etnie, nu ştim dacă incidenţa este diferită la aceste două populaţii“, a mai informat prof. dr. Viorel Jinga.

,