Schimbări la legislaţia pentru asigurări


lc-olesea

Proiectul de normă pentru modificarea și completarea unor acte normative privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor a fost aprobat de Consiliul ASF. 

Astfel proiectul vizează anumite modificări şi completări în activitatea de asigurări generale și în asigurările de viaţă, pe care asigurătorii le vor aplica începând cu raportarea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV al exercițiului financiar 2014, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ponderea maxim admisă a terenurilor și construcțiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute se va diminua de la 40% la 25%, iar terenurile agricole și extravilane se vor elimina din categoria activelor admise. Vor fi eliminate cheltuielile de achiziții reportate (DAC) din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activității de asigurări generale.

40% reprezintă limita aplicată rezervelor tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători cu sediul social în alt stat decât cele din Spațiul Economic European și Elveția și care nu dețin un rating acordat de cel puțin una dintre agențiile de rating: Standard & Poor’s, A M Best, Moody’s, Fitch.