Proiectele privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor au fost adoptate


lc+olesea
La 1 septembrie Senatul României a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor.

În cazul părinţilor care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit, Guvernul a decis că va da înapoi banii deja restituiţi de părinţi, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie.

Programul legislativ prevede doar amnistierea mamelor care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit, nu şi pentru cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

Potrivit unei decizii a Curţii de Conturi, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv 15 milioane de lei, sumă pe care mamele vor trebui să o returneze înapoi.

Deasmenea la 1 septembrie Senatul a decis ca circa 21.000 de pensionari care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor şi figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora.

În acest caz sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eşalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.