Legea cimitirelor nu obligă la separare confesională


descărcare

Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a Legii cimitirelor, în vederea modificării şi completării acestui act normativ. Astfel printre motivele amânării intrării în vigoare a Legii cimitirelor, crematoriile umane şi serviciile funerare, publicată în Monitorul Oficial nr. 520/2014, se include faptul că legea nu obligă la separare confesională într-un cimitir privat şi părăsirea cultului nu duce la pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci.

Un alt motiv este  “instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici, asociaţii sau fundaţii şi faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor entităţi efemere şi fără responsabilitate comunitară”.
Sfântul Sinod al BOR a spus că există “riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, datorită inexistenţei obligaţiei de a crea sectoare confesionale în acestea, aşa cum au obligaţia autorităţile publice locale şi cultele în cimitirele pe care le deţin”.
Transformarea comunelor şi oraşelor şi, implicit, a bugetelor locale, în garanţi pentru cimitirele private din cuprinsul lor, întrucât preiau cimitirele private în cazul falimentului operatorului economic şi al dizolvării asociaţiei sau a fundaţiei, fără a se stabili clar dacă, odată cu transmiterea cimitirului, sunt transmise şi eventuale datorii, reprezintă un alt motiv al Sfântului Sinod.
Condiţiile pentru desfiinţarea cimitirelor înainte de trecerea a 30 de ani de la ultima înhumare sunt mai permisive decât cele pentru desfiinţarea cimitirelor după 30 de ani de la ultima înhumare şi nu mai cuprind obligaţia existenţei unor motive temeinic justificate sau a avizului cultului, ci doar avizul sanitar, mai spune Sfântul Sinod.