Proiectul de Normă pentru aplicarea IFRS este pus în dezbatere publică


lc-olesea
La 10 iulie 2010 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere publică proiectul de Normă pentru aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) de către societăţile de asigurare/reasigurare.

Proiectul prevede aplicarea începând cu exrciţiul financiar al anului 2015 a IFRS de către societăţile de asigurare/reasigurare pe teritoriul României, în baza unei autorizaţii sau în baza dreptului de stabilire conform prevederilor art.11 alin.(1) lit.b) din Legea nr.32/2000.

Deasemenea societăţile incluse în proiect vor fi obligate să întocmească şi să publice situaţiile financiare anuale individuale întocmite conform IFRS, în moneda  naţională şi în limba română.

Situaţiile financiare întocmite vor fi aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor, după care împreună cu raportul de audit statutar, vor fi transmise la ASF în maximum 4 luni de la data încheierii exercițiului financiar pentru care au fost întocmite.

Norma pentru aplicarea IFRS de către societățile de asigurare, de asigurare-reasigurare și de reasigurare se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare începând cu exerciţiul financiar al anului 2015.

Printre societăţile incluse în proiectul de normă se enumeră:
– Societatea Comercialǎ de Asigurare-Reasigurare Astra S.A.
– Allianz – Țiriac Asigurări S.A.
– Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
– Groupama Asigurǎri S.A. etc.