Universităţile vor putea organiza învăţământ postliceal finanţat integral de solicitanţi


tineri elevi studentiNoutăţi legislative: În Monitorul Oficial nr. 486 din 30 iunie 2014, a fost publicată O.U.G. nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative, prin care este modificată Legea educaţiei naţionale.

Astfel, actul normativ arată că învăţământul postliceal se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Pentru anul şcolar 2014-2015, colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat pot organiza învăţământ postliceal doar finanţat integral de către solicitant.

De asemenea, admiterea în învăţământul postliceal se face în conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/instituţia de învăţământ, prin consultarea factorilor interesaţi.

Pentru anul şcolar 2014-2015, au fost alocate, prin cifra de şcolarizare, 26.000 de locuri, după ce în anul şcolar 2013-2014 în învăţământul postliceal de trei ani au fost 61.792 de elevi.