Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern stabilește unele măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială, stabilind să fie recuperate doar sumele ce reprezintă beneficii de asistenţă socială plătite necuvenit, fără a le fi aplicate dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.
Astfel, la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială care înregistrează 39.641 de beneficiari de drepturi de asistenţă socială care au primit sume necuvenite ce în prezent totalizează 30,75 milioane de lei, vor fi recuperate fără ca sumelor respective să li se aplice dobânzi şi penalităţi sau majorări de întârziere.
Vor fi scutite de dobânzi şi penalităţi, în cazul în care au fost acordate nelegal, ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat – act oferit de orice program legislativ, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, alocaţia lunară de plasament, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave, drepturile persoanelor cu dizabilităţi acordate în baza art. 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ajutorul lunar nerambursabil acordat în baza Legii nr.122/2006 privind azilul în România şi subvenţiile acordate în condiţiile Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.