Normele de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân au fost supendate


dr-olesea
În 23 iunie Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis suspendarea executării normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, decizia nefiind definitivă.

Cererea privind suspedarea normelor a fost inițiată de Vier Pfoten, care consideră drept nelegale mai multe prevederi din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Vier Pfoten a precizat că normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează. Drept exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private, fapt care  deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici.

Anul trecut, în urma tragicului incident în care un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de câini, a fost adoptată Legea nr. 258, care prevede că câinii fără stăpân sunt eutanasiaţi, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată în cinci zile de la comunicare.