Electrica are restricții de a cumpăra acțiuni la alte societăți


lc-olesea
Compania de stat Electrica va putea achiziționa acțiuni de la alte companii, doar după ce va fi modificată OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăților.

Potrivit actului legislativ, o entitate la care Statul ori o autoritate a administrației publice locale deține mai mult de 33% din totalul acțiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acțiunilor în alte societăți.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a precizat că continuarea aplicării prevederilor OUG nr. 88/1997 ar putea constitui o piedică în strategia generală de dezvoltare a Grupului Electrica prin achiziția de acțiuni în alte entități.

În perioada 16 — 25 iunie 2014 se va derula oferta publică primară inițială de vânzare a unui număr de 177.188.744 acțiuni ”Electrica” SA. Prețul minim pentru o acțiune va fi de 11 lei, iar cel maxim se ridică la 13,5 lei, într-un final statul poate obține cel puțin 435 de milioane de euro pentru acțiunile de la Electrica.

În ceea ce privește tranșele pentru procesul de listare, Nicolescu a declarat că 85% vor viza investitorii instituționali, în timp ce pentru investitorii de retail a fost aprobat un procent de 15%, însă care ar putea să crească până la 22% dacă va exista interes din partea micilor investitori de retail.

Pe lângă aceasta minstrul pentru Energie a precizat vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpăra între 1.000 și 20.000 de acțiuni în prima săptămână.