Începând cu 1 iunie, asiguraţii de 18 – 39 de ani se vor prezenta oricum la medicul de familie, o dată la trei ani, chiar dacă nu prezintă simptomele vreunei afecţiuni; biletele de trimitere vor fi valabile două luni, în loc de una cât sunt valabile în prezent, iar produsele prescrise în reţete, pentru trei luni, vor putea fi cumpărate în mai multe etape.
Noile prevederi legislative sunt cuprinse în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale – de bază (pentru asiguraţi) şi minimal (pentru neasiguraţi) – şi a Contractului-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 – 2015.
Persoanele sănătoase cu vârsta curpinsă între 18 şi 39 de ani, se vor programa la un control preventiv o dată la trei ani, deşi, dacă medicul de familie va suspecta existenţa unei boli, controlul se va face anual.
De consultaţii periodice active vor beneficia şi femeile însărcinate, dar şi copiii care vor fi supuşi unor consultaţii preventive pentru identificarea tulburărilor de creştere şi dezvoltare şi a riscurilor specifice pe grupe de vârstă şi sex.
Programul de lucru al medicului de familie este, în medie, de 5 ore/zi pentru consultaţii la cabinet, cu o medie de 20 de consultaţii/zi, dar nu mai mult de 40 de consultaţii/zi, şi maxim 3 consultaţii la domiciliu/zi dar nu mai mult de 21 consultaţii pe lună.
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.