11 spitale vor trece în subordinea Ministerului Transporturilor


1

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență privind trecerea a 11 spitale din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea sa.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, în prezent, rețeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 4 unități sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele de căi ferate.

Unitățile sanitare cu paturi din rețeaua proprie a Ministerului Transporturilor se finanțează din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate și din transferuri de la bugetul de stat.

În structura organizatorică, spitalele clinice au un număr de cel puțin două secții clinice conduse de cadre universitare. În cadrul acestor spitale, funcționează comisii medicale și comisii psihologice de siguranța transporturilor, fără personalitate juridică, care asigură examinarea medicală și psihologică a personalului din transporturi cu atribuții în siguranța transporturilor, în vederea obținerii avizelor de aptitudine medicală și/ sau psihologică.

La monentul actual, asistența medicală a personalului din transporturi cu atribuții în siguranța transporturilor se asigură, exclusiv prin cele patru unități sanitare care s-au dovedit a fi insuficiente pentru nevoile actuale, iar asistența psihologică a personalului din transporturi cu atribuții în siguranța transporturilor se asigură prin laboratoarele psihologice din rețeaua sanitară proprie, care, de asemenea, s-au dovedit a fi insuficiente.